Program ranog učenja engleskog jezika – aktivnosti u studenom

Program ranog učenja engleskog jezika – aktivnosti u listopadu
15. studenoga 2022.
Program ranog učenja engleskog jezika – aktivnosti u prosincu
18. siječnja 2023.

studeni, 2022.


Kroz mjesec listopad puno smo pažnje posvetili simboličkoj igri u centru obitelji gdje smo oformili dodatni centar, centar restorana, the Restaurant. Djeca su samoincijativno dala ime svom restoranu te usvojili nazive Restaurant, Open i Closed. Restoran se je „otvarao“ svakodnevno i dijelile su se uloge. Dogovaralo se o obavezama u Kitchen te učilo o ponašanju onoga tko je bio Guest i  onoga tko je bio Waiter, Chef. Kao i obično, sve osnovne pojmove djeca su u početku usvajala pomoću flash kartica te igre u kojoj smo ih koristili, naziva Pizza box game.

Djeci se jako svidio način usvajanja novih pojmova na engleskom jeziku, posebno zato jer je sve išlo isključivo kroz igru. Izradili smo Menu na kojem su djeca zabilježavala koju hranu žele naručiti. Također smo se učili i pristojnom ponašanju u restoranu gdje su djeca nakon vrlo kratko vremena upozoravali jedni druge na propuste te su svi pokušavali biti vrlo pristojni i tihi dok su toj simboličkoj igri. U takvim situacijama pri ruci su im bile kartice sa pravilima lijepog ponašanja i onoga što ne bi smjeli raditi, popraćene ilustracijom navedenog.

Ponovili su se i osnovni pojmovi pozdravljanja poput Hello i Hi.

Djeca su također vrlo rado pjevala i pjesmu vezanu za ovaj sklop aktivnosti, „The Table Song“.

Što se tiče matematičkih aktivnosti, usvajali su se osnovni oblici kroz aktivnost Pizza toppings shapes matching te spajala brojka s količinom uz Pizza count and clip cards.

Kroz igru djeca najbolje uče, što se u ovom slučaju i pokazalo kroz svakaodnevne simboličke igre u našem restoranu. Djeca su se naučila pristojnim manirima, pravilnom postavljanju stola te smo aktivnosti kratko proširili i na zdravu i nezdravu prehranu.

Novousvojeni  pojmovi iz engleskog jezika ovaj put su bili: restaurant, chef, waiter, menu, drinks, food , table, plate, spoon, fork, knife…

Nakon završenih planiranih aktivnosti na zadanu temu, djeca se i dalje svakodnevno igraju u „Restoranu“ što je zapravo  pokazatelj i potvrda onoga da se kroz igru najbolje uči, što vrlo dobro znaju i naši mali englezi.