Rogotin

21

Područni vrtić Rogotin jedan je od tri područna objekta Dječjeg vrtića Ploče, a nalazi se u prizemlju zgrade Mjesnog odbora Rogotin.

U vrtiću djeluje jedna mješovita skupina 6-satnog programa za djecu od navršene 3. godine života do polaska u osnovnu školu i integriranim 3-satnim programom predškole.

Skupina nosi naziv "Veseli vlakić", a vodi je odgojiteljica Angela Glamuzina.

20

VESELI VLAKIĆ


Ispred našeg vrtića
svaki dan prolazi
mnogo vlakića.
Kuda žure, kuda jure,
tko zna ???

Možda nam naša mašta
pokaže svašta:
igračaka, žvaka,
bombona, balona,
crvenih i žutih
puni vagoni….

I tako svaki dan
ispred našeg vrtića
prolazi mnogo vlakića!!!


Jesen


Nakon početnog upoznavanja novu pedagošku godinu započeli smo aktivnostima na temu jeseni.


152
Kroz mjesec rujan istraživali smo razno rano jesenje voće. Putem sakupljačkih aktivnosti stvorili smo mali istraživački centar u koji smo prikupljali plodove. Voće smo promatrali, mirisali, kušali, pravili sok,posadili koštice iz sredine voćke .. Kroz razne likovne aktivnosti izražavali smo viđeno, radili otiske, "pleli" košarice za naše voće od slanog tijesta. Naučili smo i razne prigodne pjesmice i igrokaze.

Obilježili smo i Dan jabuka kada su djeca uz pomoć odgojiteljice ribala jabuke i napravili ukusnu štrudlu. Fotografirali smo se u prigodnom okviru za uspomenu.

DANI KRUHA


Mjesec listopad posvetili smo Danima kruha koje smo zaključili prigodnim čašćenjem unutar skupine i šetnjom kroz mjesto. Najponosniji smo na to da je naš prijatelj Jere šetao s nama cijelim putem i bio jako radostan radi toga.


STUDENI

Vrijedne ručice djece Dječjeg vrtića Rogotin uvijek su zaposlene, a male glavice maštovite u svim aktivnostima.

Tako, i nakon što su nam prošli Dani kruha, nismo prestali sa učenjem o zdravim jesenjim namirnicama, a jedna na kojoj smo se zadržali duže vrijeme bila je bundeva. Povodom istraživanja o njoj, nastao je i ukusni kolač od bundeve, a kaširanjem balona stvorili smo i njen model. Osušili smo i sačuvali sjemenke koje ćemo na proljeće posijati.Još smo se neko vrijeme nakon toga zadržali u aktivnostima vezanim za kasnu jesen gdje smo učili o šumskim životinjama, životinjama koje spavaju zimski san, gljivama... Sve je to bilo popraćeno raznim igrokazima, pjesmicama, recitacijama i likovnim aktivnostima. I naš Jere često s nama istražuje i sudjeluje u njegovim najdražim glazbenim aktivnostima.

Također, važno je i naglasiti da svakodnevnim tjelesnim vježbanjem ukazujemo na važnost zdravog načina života te se na taj način dobro zabavljamo, a ujedno i razvijamo sve naše mišićne skupine. Često smišljamo razne zanimljive pokretne igre, ali ponekad tjelovježba krene i sama, vođena odličnim dječjim idejama.

PROSINAC

Stigao nam je i mjesec prosinac, a naše misli su već pune božićnog duha pa smo se u tom smjeru i pokrenuli. Znaju naša dječica da radi epidemioloških mjera sveti Nikola neće moći doći u naš vrtić, ali to ih nimalo nije omelo da se potrude u svim aktivnostima vezanim za svetog Nikolu i za Božić jer znaju: Sveti Nikola će pronaći način da nagradi svoju vrijednu dječicu, a Božić će pronaći put da uđe u dječja srca i razveseli ih.

Vrtićem su svakodnevno odzvanjale Božićne pjesmice. Razgovorom o tradiciji, običajima u našem kraju za vrijeme Božića, djeca su puno toga i naučila.

Tradicionalno smo okitili bor, posijali božićnu pšenicu, okitili prostor vrtića. Sve ukrase djeca su sama izrađivala i postavljala što je zapravo i bit svega, da budu ponosni na sebe, steknu samopozdanje, surađuju, istražuju, vesele se i pokazuju osjećaje za svoje prijatelje i ostale oko sebe.


Kao što se i vidi iz priloženih fotografija djeca su bila jako vrijedna i istraživala su na razne načine. Posebno smo ponosni na „pletenje“ kapica u kojem su djeca neizmjerno uživala. Trudili smo se koristiti dosta neoblikovanog materijala, reciklirati te na taj način čuvati okoliš. Iako na našem dvorištu nemamo puno zelenila, par posuda sa cvijećem nam je sasvim dovoljno da djeca uče čuvati prirodu, trude se održavati cvijeće urednim, te samoincijativno svako malo krenu u čišćenje.

428

Povodom blagdana smo isto tako ispred ulaza okitili borić raznim prirodnim ukrasima kao što su kesteni, šišarke, orasi, bademi, žirevi koje su djeca dodatno ukrasila šljokicama.

303

Još bi spomenuli i par aktivnosti koje su se provodile u periodu kroz studeni i prosinac. I dalje se na tjednoj razini uz propisane epidemiološke mjere provode programi informatike, jednako tako i glazbenog programa u kojemu posebno uživa naš Jere za kojeg se uvijek posebno otpjeva pjesmica uz koju će on pljeskati i veseliti se.

549

Imali smo i priliku sudjelovati i u projektu Crvenog križa „Mi smo djeca vesela“ gdje smo uz njihovu donaciju materijala izrađivali razne božićne ukrase, čitali slikovnice i naučili o važnosti i plemenitosti volontiranja.

251

Blagdani su nam sad već i prošli, no naše vrijedne ručice i dalje rade, a glavice smišljaju razne nove ideje. Sve ostalo što stvorimo donosimo vam opet za neko vrijeme, do tada se „bacamo“ na posao, kreativno stvaranje, učenje, igru i uživanje u druženju u našem malom vrtiću.

OŽUJAK
Saznali smo više o procesu preobrazbe gusjenice u leptira. Čitali smo slikovnicu Vrlo gladna gusjenica, gledali kratki animiran film, dramatizirali s aplikacijama i pričali uz pomoć slika.

Djeca su kombiniranom tehnikom ( kolaž i tempere) izradila zajedničku slikovnicu naziva Vrlo gladna gusjenica.
Prilikom boravka na otvorenom kao poticaj za land art djeci su ponuđeni raznovrsni prirodni materijali (lišće, drveni oblutci, grančice). Djeca su pomoću navedenog materijala izrađivala razne oblike, predmete, kukce.

Pri kraju mjeseca stiglo je vrijeme pripreme za Uskrs. Čitali smo slikovnicu Uskrsno jutro.

Djeca su stiroporna jaja oslikala temperom, detalje nacrtali flomasterima, zatim su lijepili različite rekvizite te na taj način izradili vlastite štapne lutke (zec, pilić, sova).

Čestitke za Uskrs izrađene su tehnikom grataž.