POJAVA OSPICA U SPLITSKO – DALMATINSKOJ ŽUPANIJI
31. svibnja 2019.
ZAŠTITIMO SE OD VRUĆINA
26. lipnja 2019.

Nacionalni program ZUBNA PUTOVNICA

Cilj programa je poboljšati oralno zdravlje i zdravstveno ponašanje školske djece upućivanjem kod upisa u 1. razred osnovne škole i svih učenika u 6. razredu na pregled doktoru dentalne medicine. Putem „Zubne putovnice“ taj pregled postaje prilika za bolje upoznavanje roditelja i djeteta s doktorom dentalne medicine, dobivanja osnovnih informacija i smjernica za očuvanje zdravlja zubi i usne šupljine, početak sanacije i dogovor oko kontrolnog pregleda u cilju stjecanja navike redovitih posjeta.

Zubna putovnica je jedinstveni obrazac u cijeloj Republici Hrvatskoj koji sadrži dentalni status, preventivne postupke, podatke o liječenju kao i termin ponovnog posjeta.

Obrasce „Zubne putovnice“ centralno priprema Hrvatski zavod za javno zdravstvo, a učenicima ih dostavljaju timovi školske medicine odnosno županijski zavodi za javno zdravstvo.

Kod sistematskog pregleda kod upisa u prvi razred osnovne škole je Zubna putovnica neophodni dio obavezne medicinske dokumentacije koju prikuplja liječnik školske medicine.

Timovi dentalne medicine u sklopu ovog programa obavljaju većinu poslova: popunjavaju obrasce, provode detaljne dentalne preglede, preventivne postupke i liječenje te naručuju na ponovni pregled.

Organizatori programa su Ministarstvo zdravstva i Hrvatski zavod za javno zdravstvo u suradnji s Hrvatskim zavodom za zdravstveno osiguranje, Hrvatskom komorom dentalne medicine, Hrvatskom liječničkom komorom i županijskim zavodima za javno zdravstvo. Važnu podršku programu pružaju Ministarstvo znanosti i obrazovanja te županijski uredi nadležnih za zdravstvo i obrazovanje.

Osnovni provoditelji programa su doktori školske i dentalne medicine.

Zubnu putovnicu možete preuzeti ovdje www.hzjz.hr.
Cijeli tekst „Zubna putovnica“ možete pročitati ovdje www.hzjz.hr/priopcenja-mediji/zubna-putovnica

Zubna putovnica je jedinstveni obrazac u cijeloj Republici Hrvatskoj koji sadrži dentalni status, preventivne postupke, podatke o liječenju kao i termin ponovnog posjeta.

Pripremila: Magdalena Despetović, zdravstvena voditeljica