Informatika – aktivnosti za ožujak 2021.

Program za djecu s poteškoćama – aktivnosti u ožujku 2021.
14. travnja 2021.
Aktivnosti za darovite – ožujak 2021.
14. travnja 2021.

ožujak,  2021.


Unatoč jakoj želji da se napokon počnemo zajedno igrati, bar u manjim skupinama, zbog novih epidemioloških mjera i općenito lošijeg stanja vezanog za virus COVID – a  nastavili smo sa učenjem kroz igru uz uporabu računala i računalnog programa Scratch, jedan na jedan.

S obzirom da su pojedina djeca usavršila svoje znanje uporabe osnovnih elemenata programa Scratch, te sve sama odrade, bez moje pomoći, cijeli postupak kraće traje, te se za 60 minuta provedenih u skupini izmijeni veći broj djece. Neki od njih naravno žele još nešto raditi, proširiti svoje znanje, pa tako sami crtaju dodatke ili ako su manji , nakon par neuspjeha traže da im pomognem u tome.

Naravno uz sve to slijedi priča, što znači da dijete razmišlja o liku i stvara priču koju podijeli sa mnom i ponekad prijateljima u grupi. Kada djeca odaberu lik, mogu birati i njegovo stanje, tako da uglavnom imamo životinju koja stoji, leži ili sjedi, pa je tako jedne prilike dječak mlađeg uzrasta rekao da bira zeca koji sjedi, jer ne želi da se umori trčeći dok ga on boja.

Ponekad djeca žele dodati još neki od likova ili predmeta na sliku, što je najčešće rođendanska torta, a uz nju uglavnom ide i – Tete, moram joj/mu dovest bar jednog prijatelja, ne može bit sama /sam na rođendan. Pojedinci žele da njihov najbolji prijatelj/prijateljica ide poslije njih i da svojim likom dovrši njihovu sliku.

Unatoč tome što djeci još nije dosadio Scratch program, nadamo se da će se situacija s COVID- om stabilizirati i dozvoliti malo drugačiji način rada uz upotrebu više materijalnih sredstava, odnosno društvenih i konstruktivnih igara predviđenih za provedbu ovog programa.