OBAVIJEST O ORGANIZACIJI RADA DV PLOČE OD 22.05.2020.
22. svibnja 2020.
Obavijest roditeljima
5. lipnja 2020.

Informacije za roditelje djece koja kreću na testiranje i upis u prvi razred

31.05.2020.

Poštovani roditelji predškolaca,

ove godine nažalost nismo u mogućnosti organizirati tradicionalni roditeljski sastanak „U susret školi“ na kojem bismo svi zajedno progovorili o našim iskustvima, čuli iskustva drugih, podijelili brige i strahove, pružili potporu i ohrabrenje, a i prikupili korisne informacije vezane za upis djece u prvi razred. Stoga se nadamo da će informacije koje slijede pružiti barem neke odgovore na vaša pitanja i dileme.

Zbog specifičnosti situacije ove godine će se pregledi predškolaca za upis odvijati na nešto drugačiji način zbog sigurnosnih razloga. Navedene promjene objavljene su na web stranicama OŠ Vladimir Nazora, te ste upoznati s njima od strane liječnika školske medicine.

Kao biste olakšali vašem predškolcu prvi susret sa školom potrebno ga je pripremiti na navedene promjene. U prvom redu to se odnosi na to da nećete biti u mogućnosti s njim ići na testiranje, već će on ući u školu u pratnji stručnog suradnika. Nakon toga dijete pristupa testiranju koje nalikuje onom koje su djeca prošla u psihologinje našeg vrtića (tete Ede). Djecu ne treba opterećivati posebno zadacima i ispitivanjima kojem će pristupiti, dijete će biti najuspješnije ako opušteno pristupi testiranju, bez straha i sumnji u sebe.

S obzirom da neka djeca polaze spremnija u školu, dok neka trebaju dodatan rad, kako bi procjena bila što kvalitetnija potrebno je uključiti i zadatke za koje se ne očekuje da će ih sva djeca znati. Stoga se ne opterećujte ako dijete nije znalo baš sve što su ga u školi pitali. Vrlo brzo, u školi uspjeh počinje više ovisiti o motivaciji učenika, a ne o naučenom prije škole.

U slučaju da vam bude predložena odgoda upisa vašeg djeteta u prvi razred, to nikako ne znači da vaše dijete nije sposobno ili da ne može ići u školu, već da stručna služba procjenjuje kako će mu dogodine biti lakše i učenje će biti brže. Često odgode budu predložene roditeljima djece koja su intelektualno uredna, ali su nesamostalna, preosjetljiva i sl.

Upisom u školu vaše dijete postaje učenik, ali ne prestaje biti dijete. Još uvijek treba puno igre, kretanja, druženja s prijateljima. Osim uspjeha u školi, dijete ima cijeli niz drugih osobina koje ga opisuju, zbog koji je posebno i koje su često daleko važnije za njegov život i sreću od samog školskog uspjeha. Stoga ih nemojte zanemariti, njegujte ih i uvažavajte, čak i kad ocjene i nisu baš u skladu s vašim očekivanjima. Naša djeca su puno više od toga kakav su učenik.

Ovo ljeto prošećite s djetetom od kuće do škole, potičite ga na samostalnost, ostavljajte kratko samog, potičite sigurnost i njegovo samopoštovanje. Sve će se to pozitivno odraziti na njegov polazak u školu.

I ne zaboravite djeci naglasiti da škola ima praznike, „godišnji odmor“, često čak i duži od onog u vrtiću!

 

Dodatne informacije možete pogledati i na poveznici: https://www.djecji-vrtic-ploce.hr/priprema-djeteta-za-polazak-u-skolu/

 

Pripremile: Edita Mucić Šutić, psiholog

Olivera Medak, pedagogije