Tjedan mozga – Zavod za javno zdravstvo
17. ožujka 2017.
Uskrs u vrtiću
14. travnja 2017.

Dan voda - Izlet na Klokun


21.3.2017.

Svjetski dan vode obilježava se svake godine 22.3. Obilježavanjem ovog dana UN podsjeća na važnost vode i nedostatak vode za piće u mnogim zemljama svijeta.

Prve važne spoznaje vezane za vodu i vodene resurse djeca stječu u predškolsko doba, kada počinje edukacija djece za načine očuvanja pitke vode i bogatstava prirodnih izvora vode u Hrvatskoj, koja je vrlo bogata količinama pitke vode.

Brojna su pitanja koja djeca postavljaju vezano za pitku vodu iz naših slavina: odakle dolazi? kako? kako dolazi u naše domove? je li čista? možemo li piti vodu iz jezera i rijeka? a zašto ne? kako zante da je čista voda koja dolazi u našu špinu? kako ćemo čuvati vodu?

Bio je to povod posjete vodocrpilištu "Klokun" na Baćinskim Jezerima, gdje smo danas organizirali izlet i piknik, na poziv direktora pločanske Javne ustanove "Izvor", gospodina Đina Zmijarevića.

Dočekali su nas direktor Đino i zaposlenici vodocpilišta. Od direktora smo čuli i naučili što je to voda, a posebno voda za piće, upoznao nas je s tim što je to vodocrpilište, odakle tu dolazi voda, što se dalje s njom događa i čime se bave radnici koji tu rade. Nakon toga nas je barba Nikola pozvao u prostorije u kojima su pumpe, cijevei, laboratorij i ispričao nam što se tu događa. Posebno oduševljenje izazvala je soba u kojoj je se odvija kompjuterizirano praćenje svih vodenih bazena u koje dolazi voda iz ovog vodocrpilišta, što nam je barba Grga sve pokazao na ekranu kompjutera.

Prekrasna probuđena zelena panorama početka proljeća na jezeru i divan sunčan dan bili su odličan razlog za piknik na travi i vesele sate igre na svježem zraku.

Direktor Đino i ostali zaposlenici su nas pozvali na jelo, pripremili su za nas sendviče i sokove, a za naše odgojiteljice, naravno, njima toliko potrebnu kavu ...

Bilo nam je jako poučno i lijepo, ovom prilikom se svima puno zahvaljujemo, a posebno direktoru Đinu Zmijareviću na pozivu.

Uživali smo, hvala !!!

Europska povelja o vodi:

 1. Bez vode nema života. Ona je dragocjeno dobro, prijeko potrebno u svakoj ljudskoj djelatnosti.
 2. Slatkovodni resursi vode nisu neiscrpni.
 3. Mijenjati kvalitetu vode znači ugrožavati život čovjeka i ostalih živih bića koja od vode zavise.
 4. Kvalitetu vode mora se čuvati do nivoa prilagođenog njenom korištenju koji predviđa i zadovoljava posebne zahtjeve zdravlja stanovništva.
 5. Ako se voda poslije upotrebe vraća u prirodnu sredinu, to ne smije biti na štetu drugih korisnika, javnih ili individualnih.
 6. Održavanje odgovarajućeg biljnog pokrivača, prvenstveno šumskog, od velike je važnosti za očuvanje vodenih resursa.
 7. Vodeni resursi se moraju stalno kontrolirati.
 8. Dobro upravljanje vodama mora se planirati i registrirati zakonom preko nadležnih institucija.
 9. Zaštita voda traži značajan napor u znanstvenom istraživanju i u stvaranju specijalista za javno informiranje.
 10. Voda je zajedničko nasljedstvo i njenu vrijednost moraju svi poznavati. Zadatak je svakoga da vodu racionalno koristi.
 11. Upravljanje vodenim resursima mora se prije svega vršiti u sklopu sliva,a ne unutar upravnih i političkih granica.
 12. Voda ne zna granice. To je jedan, zajednički izvor koji traži međunarodnu suradnju.

21.03.2017.Svjetski dan vode obilježava se svake godine 22.3. Obilježavanjem ovog dana UN podsjeća na važnost vode i nedostatak vode za piće u mnogim zemljama svijeta.