Aktivnosti za darovite – lipanj, 2020.

Program za djecu s poteškoćama – aktivnosti u lipnju 2020.
15. srpnja 2020.
Aktivnosti za darovite – srpanj, 2020.
20. srpnja 2020.

lipanj, 2020.


Iako nam je Corona virus ove godine malo poremetio planove, povratkom u vrtić nastavili smo sa aktivnostima poticanja potencijalne darovitosti djece u neposrednom radu. Pedagoginja Olivera Medak je nastavila s poticanjem logičkog mišljenja, prostornog snalaženja, vještina rješavanja problema i planiranja kroz rad sa Smart Games igricama.
Odgojiteljice Nada Cvitanović i Danijela Rončević  su u skupini na poticaj A.Z.  provodile rad s modelom ljudskog tijela te su ponudile djeci enciklopedije i dodatne informacije o temi ljudskog tijela. Navedene aktivnosti bile su poticaj za slijedeći razgovor:


A., Z. (6,3)

MIŠIĆI

A.:
„Mišići imaju snagu. Kad jedemo dobivamo mišiće. Mišići nam služe kad nešto radimo teško, podižemo.“
Gleda sliku, govori i pokazuje rukom: „Kad se ruka složi ravno mišići su ravni. Kad je ruka savijena onda su zategnuti.“

KOSTUR

A.:
„Kosti drže ljude da ne budu želatina. Pomažu nam da se krećemo. Dio kostura koji se pomiče zove se zglob.“

„Lubanja je kosti glave. U njoj se nalazi mozak.“

„Zdjelice su nam potrebne da drže maternicu.“

Odgojitelj:
„Što je maternica?“
A.:
„Jedan dio organa u kojem bude beba.“

Lista knjigu i pronalazi maternicu.

“Spermij uđe u jajnu stanicu i dijeli se blastomera (jajna stanica).

Bude ovalnog oblika (pokazuje na sliku) i onda se razvije beba. Kad prođe devet mjeseci vrijeme je za porod.“

Odgojitelj:

„Kako se hrani beba u stomaku?“
A.:
„Ima pupkovinu koja je spojena sa posteljicom. Posteljica je zalijepljena za maternicu. Pupkovina je spojena na bebin pupak.“Nastale su i nove zanimljive igre. A.Z. je napravila novi uređaj „Puhomjer“, koji je poslužio za mjerenje puhanja.Kombinirali smo, pisali, crtali…

Psihologinja Edita Mucić Šutić i pedagoginja Olivera Medak pripremile su za nas i nove kvizaške aktivnosti. Pojedina djeca su oduševljeno rekla kako su i oni sad kvizaši kao i njihovi roditelji!
Odgojiteljica Zdenka Žderić u svojoj je skupini zajedno s djecom radila pokuse. Igrali su se vodom i uživali. Njihovo čuđenje i divljenje viđenim bilo je prelijepo zajedničko iskustvo. Neke pokuse  su zabilježili, a nešto su i naučili.