Predstava „Zelena priča“
6. ožujka 2020.
Dječji tjedan 2020.
21. listopada 2020.

Ljetni rad


ljeto 2020.

Iščekujući ljeto razmišljali smo o moru, brodovima, ribama…

Tijekom ljetnih mjeseci provodili smo razne aktivnosti prateći interese djece te u skladu s njima pripremali prigodne materijale i sadržaje. Najveću pažnju kod djece izazvale su dramsko-scenske aktivnosti u kojima su se djeca slobodno izražavala, razvijala maštu i govor.

U ovim aktivnostima djeca su proširivala svoj rječnik novim riječima, usvajajući odgovarajući tekst. Jedan od omiljenih sadržaja tijekom ljeta bio je igrokaz „Ribica i ježinac“. Djeca su uz animaciju i improvizaciju štapnim lutkama ribice i ježinca, u plavetnilu mora uspjela dočarati njihovo prijateljstvo.


U slikovnici “Vrlo gladna gusjenice“ djeca su promatrajući opisivala tijek radnje. U ovoj aktivnosti razvijaju se govor, predčitalačke vještine, koncentracija i strpljivost te pozitivan odnos prema knjizi i čitanju.

Istraživačko-spoznajne aktivnosti djecu su poticale na istraživanje svim osjetilima, radoznalo manipulirajući materijalima raznih oblika i tekstura. U njima su djeca vježbala motoriku ruke (koordinacija oko-ruka), koncentraciju, preciznost i razvijali predčitalačke vještine. Neke od aktivnosti bile su: „Broj na broj“, „Slovo na slovo“, „Piramida“, „Ulovimo ribicu““Provlačenje špage kroz odgovarajući broj“, „Poklapaljke“, „Poveži boju i oblik“, „Od starta do cilja“ …


Glazba je posebno pobuđivala kod djece veliki interes, veselje i osjećaj ugode. Posjećivala nas je teta Jasna, voditeljica Glazbenog programa. Djeca su bila aktivna i sudjelovala su u osmišljavanju kostimografije za pjesmicu „Bila mama Kukunka“. Kontinuirano smo provodili glazbeno-scenske aktivnosti uz melodije sa cd-a: „En ten tini“, „Razigrani zvuci“, „Čupko“, „Tri mačke“, „Šumska priča“…


0037

Kroz likovne aktivnosti djeca su izražavala svoju kreativnost i maštu. Od materijala smo ponudili tempere, flomastere, pastelne i drvene boje, kolaž i krep papir, škare, stiropor itd.


Tjelesne aktivnosti smo većinu vremena provodili na otvorenom. U dvorištu vrtića igrali smo se na spravama, pješčaniku, ubacivali lopte u koš, igrali nogometa i školice. Razgibavali smo se, hodali po senzornim podlogama, preskakivali i provlačili. Razne pokretne igre djeca su svakodnevno predlagala, a omiljene su im bile: „Ide maca oko tebe“, „Baka i ribice“, „Mi smo djeca vesela“ i „Maca i vrapčići“.