Tjedan mozga
24. ožujka 2021.
Aktivnosti u skupini Školjkice
29. travnja 2021.

Tjedan zdravlja u Dječjem vrtiću Ploče

‘Tjedan zdravlja’ u Dječjem vrtiću Ploče obilježili smo nizom aktivnosti.

05.-09. travanj, 2021.‘Tjedan zdravlja’ u Dječjem vrtiću Ploče obilježili smo nizom aktivnosti.

Utorak je bio dan kada smo pričali o važnosti tjelesne aktivnosti i kretanja u svakodnevnom životu. Odgajatelji su na kreativan način poticali djecu na vježbanje i kretanje, tako da su na dvorištu postavljali kolute u red u koje djeca moraju uskakati s jednom ili dvije noge, ovisno o broju postavljenih koluta. Proveli smo i aktivnost Skok u dalj. Aktivnost započinje u sobi dnevnog boravka, gdje svako dijete ima vlastitu naljepnicu kojom označuje duljinu skoka, zatim metrom mjerimo rezultate. Djeca su na dvorištu oponašala kretanje životinja, te kroz taj način igre su provodili tjelovježbu. Također, djeca su se educirala o ljudskom tijelu kroz puzzle dječaka i djevojčice, te su nakon toga slikali ljudsko tijelo u stvarnoj veličini na kartonu.
‘Super zdrava srijeda’ bila je dan za priču o zdravoj hrani i važnosti konzumiranja cjelovitih namirnica, te izbjegavanju slatke hrane i slatkih pića. Djeca po dogovoru u vrtić donose razne prehrambene kataloge, te izrezuju razne sličice hrane. Nakon toga, igrala se igra izvlačenja izrezanih sličica i svrstavanja u pravu košaricu. Sličice hrane slažemo i po bojama te se učimo za što je određena boja odnosno hrana dobra. Odgojitelji su sa djecom pričali o svim blagodatima koje nam daje hrana, te da postoje dijelovi svijeta na kojima nema toliko hrane, kao u našem podneblju.‘Čuvajmo čistu vodu’, tema je kroz koju su odgajatelji s djecom pričali o važnosti vode za čovjekov život, a isto tako i za život drveća i biljki, te na koji način možemo čuvati čistoću vode. Odgajatelji su djeci približili važnost pijenja vode, te koliko vode trebamo popiti u jednom danu. Djeca su naslikala vlastitu percepciju važnosti vode.
‘Pospani petak’ bio je rezerviran za priču o važnosti sna i spavanja. Odgojitelji su djecu podijelili u nekoliko skupina, te su ih potakle da proizvode glazbu svojim tijelom: pucketanjem usnama, pljeskanjem, lupanjem po koljenima, udaranjem nogama o pod. Odgajateljice su provele igru ležanja na ležaljkama sa ubrusom na licu; cilj igre je bio disati jednakomjerno, i puhati u ubrus, a da isti taj ubrus ne odleti, a naglasak je na osvješćivanje važnosti pravilnog disanja kako bi se umirili i lijepo zaspali.  Također, djeca su igrala igru ‘Morske zvijezde’, gdje djeca kada udahnu podižu ruku/nogu, a na izdah zagrle sami sebe.Pripremila: Magdalena Despetović, zdravstvena voditeljica