Smotra projekata u Dubrovniku
13. studenoga 2013.
Kako djeca uče matematiku
10. lipnja 2014.

Smotra projekata "BAŠTINA U VJERI"


PROJEKT IZGUBLJENA OVCA - DJEČJI VRTIĆ PLOČE
SKUPINA: MJEŠOVITA S INTEGRIRANIM VJERSKIM ODGOJEM – «ANĐELI»
ODGOJITELJICA: ZDENKA ŽDERIĆ
PEDAGOŠKA GODINA: 2013./14.

Cilj projekta

Zadovoljiti djetetovu najdublju potrebu za ljubavlju; jačati osjećaj povjerenja, pripadnosti i bezuvjetne ljubavi uz Dobrog pastira.

Projektu je prethodio razgovor o emocijama. Kroz geste, govor i mimiku opisivali smo svoje osjećaje te ih proživljavali kroz priču o izgubljenoj ovčici i Dobrom pastiru. Iz osjećaja straha i tuge, kroz priču smo došli do sreće i sigurnosti koju ovčica osjeća kad je njen pastir pronađe. Povezali smo priču sa svakodnevnim situacijama u kojima djeca intenzivnije doživljavaju navedene osjećaje. Pronalaze sigurnost u neizmjernoj Božjoj ljubavi i roditeljima. Tema Dobrog pastira približava djeci ljubav i brigu Boga za svakog čovjeka. Dobri pastir bezuvjetno voli i spreman je dati život za svoje ovčice. U radu smo koristili Biblijske tekstove, priče i slikovnice. Različitim likovnim tehnikama obilježavali smo i pratili tijek projekta (izrada plakata, slikovnica, tehnika kaširanja, izrada ovčica od vune). Izrađene ovčice djeca su raspoređivala po pašnjaku, a svaka ovčica imala je svoje ime, čime se ističe važnost svake od njih. Nastajale su slikopriče i izrađivale su se slikovnice u kojima su djeca sama smišljala tekst. Tijekom projekta družila su se djeca različite kronološke dobi te pomagala jedni drugima i na taj način razvijala povjerenje, zahvalnost i suradnju. Djeca su bila prožeta osjećajima iskrenosti, spontanosti i divljenja koji daju obilježje njegove vjere. Aktivnim odnosom su dolazila do znanja te su ih nadograđivala na osnovu svojih doživljaja.

29. svibanj 2014.

Projekt “Izgubljena ovca” odgojiteljice Zdenke Žderić prikazan je na Smotri projekata dječjih vrtića iz vjerskog odgoja Baština u vjeri” u Dubrovniku.

Tekst napisala i uredila Sanda Zekaj, ravnateljica