Zabrana slatkiša i grickalica koje sadrže kikiriki
28. veljače 2019.
Mjere sigurnosti u prehrani
29. svibnja 2019.

Vodene kozice

Poštovani roditelji

došlo je do pojave VODENIH KOZICA u DV Ploče.

Vodene kozice su izrazito zarazna virusna bolest koja se očituje svrbežom i osipom u obliku mjehurića ispunjenih tekućinom. Uzročnik vodenih kozica je VZV – varicella zoster virus.

Bolest uzrokovana ovim virusom počinje 10 do 21 dan nakon inkubacije, porastom tjelesne temperature, curenjem nosa i malaksalošću. Daljnjim napredovanjem bolesti na koži se javlja osip na kojem se stvaraju mjehurići od kojih nakon 2 – 3 dana nastaju kraste.

Vodene kozice prenose se kapljičnim putem u izravnom kontaktu sa zaraženom osobom, ali i preko predmeta kontaminiranih kapljicama zaražene osobe. Bolesnik s vodenim kozicama je zarazan dan – dva prije pojave osipa i to traje obično 3 – 7 dana od pojave osipa.

Bolest se liječi simptomatski – mirovanje, snižavanje tjelesne temperature, održavanje higijene radi prevencije sekundarnih infekcija kože.

MOŽE LI SE SPRIJEČITI OBOLIJEVANJE OD VODENIH KOZICA?

Bolest se može spriječiti IZOLACIJOM OBOLJELIH, dezinfekcijom predmeta, izbjegavanjem kontakta neimunih. Najučinkovitija preventivna mjera je cijepljenje. U hrvatskoj cjepivo postoji, a cijepi se prema medicinskim indikacijama.

Zdravstvena voditeljica
Magdalena Despetović, dipl.med.techn.

Polazak u školu je važan događaj u životu djeteta ali i cijele obitelji. Timovi za školsku medicinu sudjeluju u prosudbi spremnosti djeteta za školu,

Pripremila: Magdalena Despetović, zdravstvena voditeljica