Aktivnosti za period od 4.5.2020. do 8.5.2020. – za darovite

Informatika – aktivnosti
11. ožujka 2020.
Glazbeni program – aktivnosti za period od 4.5.2020. do 8.5.2020. – glazbeni
7. svibnja 2020.

4.5.2020. do 8.5.2020.

Dragi roditelji,

u nastavku Vam dostavljamo materijale za period od 4.5.2020. do 8.5.2020. godine koje je pripremila odgojiteljica Snježana Merdžan uz podršku pedagoginje Olivere Medak i psihologinje Edite Mucić Šutić. Odgojiteljica Snježana Merdžan angažirana je na EU projektu naziva “Dječji vrtić Ploče djeci i roditeljima”, oznake UP.02.2.2.08.0040, prema pravilima trajnog Poziva na dostavu projektnih prijedloga UP.02.2.2.08. “Unaprjeđenje usluga za djecu u sustavu ranog i predškolskog sustava i obrazovanja”., iz Europskog socijalnog fonda u financijskom razdoblju 2014.-2020.
Ovo su samo prijedlozi što u ovoj izvanrednoj situaciji pandemije Covid-19 možete svakodnevno raditi s djecom u svojim domovima i pri tom se dobro zabaviti.

Također, molimo Vas da sačuvate dječje uratke. Radove možete fotografirati i poslati na našu e-mail adresu dv.ploce@gmail.com te ih možemo uz Vašu suglasnost objaviti na našoj web stranici.

Ovo je tjedan u kojem obilježavamo jedan vrlo poseban dan posvećen vrlo posebnoj osobi. Prilažemo vam zagonetku koju će vam otkriti čiji je to dan:

OD ROĐENJA SVATKO JE IMA

I U SRCU SVOME NOSI,

NAJDRAŽA JE DAMA SVIMA,

S TOBOM SE ONA PONOSI.

Vjerujem kako ste pogodili da je riječ o majci i o Majčinom danu.

Rješavajući priloženi labirint odnesite joj cvijeće:

Izvor: pinterest.com

 

Također nastavljamo naše istraživačke aktivnosti vezane uz proučavanje vode. I dalje se bavimo tvarima koje plutaju i tonu u vodi. Kao pravi znanstvenici idemo napraviti još jedan pokus!

 

PRIBOR:

  • 1 DUBLJA ČAŠA
  • VODA
  •  ¼ ČAŠE ULJA
  • SOL
  • BOJA ZA KOLAČE
  • ŠUMEĆA TABLETA

UPUTE:  Napunite ¾ čase vodom, dodajte nekoliko kapi boje za kolače, a zatim lagano u čašu ulijte ulje. Promatrajte kako ulje pluta na vrhu vode. Dodajte žlicu po žlicu soli te promatrajte kako se mjehurići u čaši kreću gore – dolje.

Što opažate da se događa s kapljicama ulja? Otkud mjehurići?

Sada možete ubaciti i komadić šumeće tablete. Promatrajte što se događa.

 

OBJAŠNJENJE: Ako ste koristili crvenu boju za kolače, dobili ste najvjerojatnije efekt kojeg  imaju lava lampe. Najprije da objasnimo zašto se ulje smjestilo na vrhu čaše. Odgovor je jednostavan; jer je ulje lakše od vode. Budući da je sol teža od  ulja, kada dodate sol u čašu, ona pada na dno čaše, ali sa sobom nosi i ulje. Kako se sol razgrađuje, ulje se vraća na vrh čaše i stvara mjehuriće. Prilično zabavno, zar ne?

Kada se šumeće tablete pomiješaju s vodom, otpušta se jedan plin (ugljični dioksid) koji vidimo kao mjehuriće u vodi. Budući da je ugljični dioksid lagan, on pokušava pobjeći iz čaše i diže se u zrak. Na putu gore, sa sobom pokupi nešto kapljica obojene vode. Ugljični dioksid s lakoćom može pobjeći iz čaše, dok se kapljice vode kroz ulje vraćaju prema dnu.

Čestitam, naučili ste praviti lava lampu!!!