Ljudsko tijelo
9. studenoga 2012.

Kulturna baština

PEDAGOŠKA GODINA: 2010./11.
PROJEKT  „ KULTURNA BAŠTINA“:
ODGOJITELJICA – PRIPRAVNICA  ANASTAZIJA MUSULIN I MENTORICA SNJEŽANA MERDŽAN

 

Cilj projekta

probuditi dječji interes za kulturnu baštinu.

Etape projekta

 • Putem istraživanja upoznavanje djece s neretvanskom nošnjom
 • Upoznavanje sa starim predmetima
 • Upoznavanje sa starim zanatima
 • Upoznavanje sa starim instrumentima
 • Razvijanje sposobnosti uočavanja veza između premeta i društvenih odnosa: običaja, blagdana, svečanosti
 • Naučiti neke neretvanske folklorne plesove
 • Razvijati spoznaju o očuvanju i njegovanju kulturne baštine
 • Poticati razvoj kulturne baštine

Tijek projekta

 1. Odgojiteljice su počele prikupljati različite predmete i literaturu ( slike, članke ). U sobi je određeno mjesto gdje je materijal odlagan, a centar su nazvali: Kulturna baština.
 2. Pomoć bake Stane naše pripravnice u prikupljanju saznanja o nekadašnjem načinu života. Baka je posudila  svoju staru narodnu nošnju i bila bogati izvor znanja i iskustva….
 3. Spominjanje jezičnih izraza koji se u današnje vrijeme rijetko koriste potaklo ih je na stvaranje RJEČNIKA STARIH RIJEČI
 4. Svakodnevno obogaćivanje centra Kulturna baština u sobi
 5. Povezivanje sa našom tetom Marijanom ( naša spremačica iz vrtića Rogotin) koja pleše u folkloru.
 6. Posjet Rogotinskom vrtiću gdje su se djeca upoznala sa starom nošnjom neretvanskog kraja koju su nosile plesačice KUD-a « Marko Markota» iz Rogotina, a koje su djeci izvele splet izvornih plesova ( desanski šotić, momički šotić i rogotinsku mažurku ), uz pjevanje izvornih pjesama. Muški članovi KUD-a svirali su tri različite stara instrumenta ( ljeru, gitaru i mandolinu ), te djecu upoznali sa karakteristikama pojedinog instrumenta.
 7. Roditelji – pomagači u izletu ponudili su daljnju pomoć u sudjelovanju u projektu, te prikupljanju raznih materijala.
 8. Likovno izražavanje  na temu baštine raznim tehnikama: dijelove muške i ženske nošnje – drvene bojice, pastele, tempera; cijelu nošnju – tehnika gratež ( pastela, kreda, tuš, čačkalice ); stare torbe – flomasteri; izrada starinskih torbi od vune; pletenje kose u pletenice......
 9. Usvajanje pjesmice „Igra kolo“ i  brojalice „ Baba kulin vari
Izlet u etno-selo Kokorići pored Vrgorca, uz velikodušnu pomoć i suradnju naših roditelja koji su nam pomogli organizirati prijevoz.

ped.god. 2010 / 2011.

Baština koja je kroz povijest ostala očuvana često je jedinstvena i nenadomjestiva, te ostavlja odgovornost očuvanja i prenošenja na slijedeću generaciju.