OBAVIJEST O ORGANIZACIJI RADA DV PLOČE OD 11. 05.2020. DO 22.05.2020.
6. svibnja 2020.
OBAVIJEST O ORGANIZACIJI RADA DV PLOČE OD 22.05.2020.
20. svibnja 2020.

Kako pripremiti dijete za ponovni polazak u vrtić?

 

Poštovani roditelji,

ovim tekstom želimo vas informirati o promjenama s kojima će se susreti vaše dijete dolaskom u vrtić, kako biste ga mogli u skladu s njegovom razvojnom dobi pripremiti na taj događaj.

Najveće promjene koje djecu očekuju i na koje ih treba pripremiti su promjene ritma dana, promjene u funkcioniranju skupina, novom načinu ulaska u vrtić i skupinu, neka nova pravila…

Djeca vjerojatno očekuju kako će povratkom u vrtić nastaviti dosadašnju uobičajenu rutinu. Međutim, iako će neke stvari biti iste, morat će se suočiti i s nekim promjenama i naučiti nova pravila ponašanja. Sve to može biti uznemirujuće za mlađu djecu ili onu koja su osjetljivija na promijene i za neku djecu trebat će vremena i strpljenja odraslih da se djeca naviknu na promijenjene okolnosti boravka u jaslicama i vrtiću.

Kako bi njima i vama pomogli, donosimo vam osnovne informacije o promjenama u radu vrtića te prijedloge načina kako da ih djeca lakše podnesu.

  1. PROMJENE U FUNKCIONIRANJU SKUPINA

Nažalost, iako ćemo se jako potruditi da djetetu osiguramo da ne dolazi do velikih promjena u djetetu bitnim područjima života u vrtiću, za većinu djece nećemo moći osigurati boravak na koji su navikli, a to je boravak sa svojim matičnim odgajateljem, svojim prijateljima iz grupe i/ ili u prostoru „njihove“ sobe dnevnog boravka.

Naime, nove epidemiološke mjere zahtijevaju formiranje novih skupina od po 9-tero djece u odnosu na vrijeme dolaska (i odlaska) djece u vrtić, a nakon formiranja skupine djece, 14 dana od početka primjene ovih uputa uključujući neradne dane, ne primaju se nova djeca u skupinu. Sobe dnevnog boravka u kojima će se provoditi odgojno-obrazovni rad su određene u skladu s epidemiološkim uputama i djeca neće moći odlaziti u sobe koje nisu pripremljene za prihvat djece. Odgojiteljice su raspoređene po turnusima, a dio njih u skladu s preporukama stožera ne može raditi.

Djetetu navedene informacije recite mirno i napomenite kako bez obzira na navedeno u vrtiću će ga dočekati s veseljem i radošću te da je ovo prilika da upozna nove prijatelje i nove prostore vrtića. Također, napomenite mu kako je ovo privremeno, poput ljetnog rada.

  1. NOVI NAČIN ULASKA U JASLICE / VRTIĆ

Djecu je potrebno pripremiti i za nova pravila kod dolaska u vrtić, ali i kod boravka u vrtiću. Pripremite dijete da će kod dolaska u vrtić trebati sačekati red (s obaveznim razmakom od 2 m) kao i da će se primopredaja djeteta odgajateljici obavljati na vanjskom prostoru ispred vrtića po unaprijed određenom vremenu dolaska i na unaprijed određeni način.

Upoznajte djecu s tim da nećete ući s njim u prostorije vrtića. Rastanci će nažalost morati biti na ulazu u vrtić, kratki i slatki, nakon čega dijete u pratnji odrasle osobe odlazi do sobe dnevnog boravka. Također, kod odlaska iz vrtića roditelj će preuzeti dijete u točno određeno vrijeme ispred glavnog ulaza. Roditelj pri dolasku s djetetom ili pri preuzimanju ne može očekivati veću komunikaciju na vratima vezanu uz dijete. U slučajevima koji zahtijevaju duži razgovor, roditelj može dogovoriti s odgojiteljem način komunikacije (mobitelom i sl.).

  1. PROMJENE U PROVOĐENJU ODGOJNO-OBRAZOVNOG RADA

Upoznajte dijete, u osnovnim crtama i s promjenama u odnosu na odgojno-obrazovni rad. Sobe dnevnog boravka će djelovati drugačije s manje prisutnog materijala za igru.

Naš plan je da djeca provode najviše vremena na zraku (dvorište) ili u sobi dnevnog boravka koristeći se didaktikom koja se može ručno dezinficirati ili baciti nakon upotrebe (jednokratno).

Kod boravka na zraku, u skladu s preporukama neophodno je izbjegavati aktivnosti koje intenzivno ubrzavaju i produbljuju disanje kao i brzo trčanje i druge oblike brzog kretanja djece, a strogo je zabranjeno korištenje pješčanika. Također, neće biti moguć susret djece iz različitih skupina na vanjskom ni u unutrašnjem prostoru vrtića.

Djeca će biti upućivana na pojačane mjere higijene, zato vas molimo, da ih već kod kuće podsjetite na potrebu pojačanog zaštitnog ponašanja u skupini, higijenske navike kojih se treba pridržavati i sl. Naravno, na sve to će ih upućivati i njihovi odgojitelji.

Iako vas u periodu adaptacije na jaslice i vrtić potičemo da za dijete osigurate neki oblik tješilice, trenutno, iako smo svjesni da će dio djece ponovno prolaziti kroz period adaptacije nećemo moći, sukladno epidemiološkim mjerama, dozvoliti donošenje igračaka i drugih tješilica za djecu (izuzev duda). Kako ipak imamo na umu potrebe vašeg djeteta, predlažemo vam da s djetetom izaberete npr. posebnu majicu za koju mu objasnite da će biti njegova tješilica, pomoć kod uspavljivanja i sl. za ovaj period kad imamo zabranu unošenja istih.

I za kraj, naglašavamo kako samo kroz međusobnu podršku te zajedničkim i usklađenim djelovanjem djelatnika vrtića i vas roditelja, moći ćemo osigurati da djeca što bezbolnije prihvate nove okolnosti rada vrtića te zajedno sačuvamo zdravlje svih nas.

Ako imate bilo kakvih pitanja ili potrebu za podrškom, možete mi se slobodno obratiti putem e-maila ili mobilnog telefona.

Edita Mucić Šutić, psihologinja DV Ploče

e-mail: emucic@yahoo.com

Kontak mobitel stručne službe DV Ploče: 0993825721

 

Kao dodatnu pomoć u objašnjavanju situacije s virusom u nastavku prilažem linkove na prigodne slikovnice:

Dan kad je sve stalo – odlično ilustrirana, a uz pomoć i povremeno objašnjenje odraslog koji čita i djeci lako shvatljiva slikovnica. Preporučujemo je djeci vrtićke i posebice predškolske dobi jer je moguće da mlađoj djeci bude preduga (ima 28 str.). Na kraju slikovnice su i zanimljivi zadaci koje dijete može riješiti što predstavlja kvalitetan dodatak čitanju slikovnice.

http://www.psiholoska-komora.hr/static/documents/Dan_kada_je_sve_stalo.pdf

COVID-19, socijalna priča – slikovnica je kratka i jezgrovita, lako ju je isprintati i roditelji je mogu pročitati i manjoj djeci.

https://www.vrtic-viskovo.hr/repository/Documents/Socijalna_prica_koronavirus_Mali_Vrtuljak.01.pdf

Bok, ovo je koronavirus – slikovnica sadrži taman onoliko informacija koliko je i potrebno prenijeti djeci. Ilustracije su djeci privlačne i lako razumljive. Slikovnica je vrlo prilagodljiva i kao takva prikladna je i za manju i za veću djecu jer roditelji mogu pojednostaviti je za manju i proširiti je dodatnim informacijama za veću djecu.

http://www.psiholoska-komora.hr/static/documents/Bok_ovo_je_koronavirus.pdf

Zapeli zajedno – slikovnica je prilagođena predškolcima i starijoj djeci. Zanimljiva je i poučna. Može se prilagoditi i 5- godišnjacima, samo pitanja trebaju biti kraća i prilagođena vokabularu djeteta. Priča nakon koje se postavlja mnoštvo pitanja koji potiču na razmišljanje i razvijanje empatije. Priča za trenutnu situaciju oko korone ali iskoristiva i za svakodnevne situacije. Nakon priče postoje upute za odgajatelje kako sudjelovati u radionici i pravila rada u krugu.

https://www.rijeka.hr/wp-content/uploads/2020/04/Slikovnica-Zapeli-zajedno.pdf

 

Izvor: https://www.vrtic-viskovo.hr/