Informatika – aktivnosti za rujan 2020.

Tjelesne aktivnosti za rujan 2020.
14. listopada 2020.

rujan,  2020.


U rujnu smo se nastavili igrati uz pomoć programa Scratch i tako svi upoznali programiranje. Vrtić je opet pun djece i sve su sobe pune. Zbog izvanrednih mjera radi suzbijanja COVID – a 19 odlučili smo da se program informatike provodi individualno uz redovito dezinficiranje.

Djeca su to lijepo prihvatila što ćete vidjeti iz slika u prilogu. Mnogi od njih prvi su put držali miša u ruci, te su uživali otkrivati tajne animacije uz samostalno dizajniranje likova. Dobili su priliku i čuti zvukove iz animiranih filmova te prepoznavati glasanje životinja.Scratch je programski jezik koji kroz igru upoznaje djecu sa programiranjem. Sva prisutna djeca mogla dobiti dovoljno vremena da ga isprobaju.

Sva djeca su za početak naučila kako ući u program Scratch, te su se upoznali s dijelovima programa.  Svako dijete dobilo je priliku da samo uđe u program i izabere jedan od ponuđenih likova, odnosno objekt koji će nešto raditi na pozornici – na ponuđenoj pozadini.

Za početak su naučili kako izabrati lik i  promijeniti mu boju po svojoj želji,  kako taj lik pomjerati lijevo-desno, odnosno rotirati ga lijevo ili desno, te ga gledati kako kliže. Svi su ga rotirali u jednu od strana dok lik ne bi dubio na glavi što im je bilo posebno zanimljivo. Pojasnila sam im da je to tek početak onoga što nam ovaj program nudi, te da ćemo proširivati svoje znanje  kroz igru učeći programiranje.

Svi su s veseljem prihvatili ovakav način rada pa strpljivo čekaju svoj red.