Informatika – aktivnosti u periodu od 11.5.2020. do 18.5.2020.

Aktivnosti za darovite – period od 11.5.2020. do 18.5.2020.
12. svibnja 2020.
Program za djecu s poteškoćama – aktivnosti u periodu od 11.5.2020. do 18.5.2020.
12. svibnja 2020.

11.5.2020. do 18.5.2020.


Dragi roditelji,

u nastavku Vam dostavljamo materijale za period od 11.5.2020. do 18.5.2020. godine koje je pripremila Mirela Giljević uz podršku pedagoginje Olivere Medak i psihologinje Edite Mucić Šutić. Mirela Giljević angažirana je na EU projektu naziva “Dječji vrtić Ploče djeci i roditeljima”, oznake UP.02.2.2.08.0040, prema pravilima trajnog Poziva na dostavu projektnih prijedloga UP.02.2.2.08. “Unaprjeđenje usluga za djecu u sustavu ranog i predškolskog sustava i obrazovanja”., iz Europskog socijalnog fonda u financijskom razdoblju 2014.-2020.
Ovo su samo prijedlozi što u ovoj izvanrednoj situaciji pandemije Covid-19 možete svakodnevno raditi s djecom u svojim domovima i pri tom se dobro zabaviti.
Također, molimo Vas da sačuvate dječje uratke. Radove možete fotografirati i poslati na našu e-mail adresu dv.ploce@gmail.com te ih možemo uz Vašu suglasnost objaviti na našoj web stranici.


Draga djeco!

Kada se djeca igraju, djeca rade, a kada rade onda uče o svijetu koji ih okružuje. Ove aktivnosti su jednostavne, ali zahtijevaju malo vaše pažnje i truda. Trebati će vam mala pomoć mame ili tate!  Dobro se zabavite i nešto naučite!


KAKO POBOLJŠATI RADNO PAMĆENJE VAŠEG DJETETA ?

Zašto je radno pamćenje važno,  kako ga testirati i kako poboljšati?

Radno pamćenje djeteta je direktno povezano s mogućnošću učenja i održavanja pažnje kao i uspjehom u složenim zadacima poput logičkog zaključivanja i čitanja s razumijevanjem. Istraživanja su pokazala da djeca sa slabijim radnim pamćenjem imaju poteškoća pri učenju i ostvaruju slabiji školski uspjeh. Zvuči zastrašujuće? Zaista je! Ali postoje načini kako poboljšati to krhko radno pamćenje. Nudimo vam niz aktivnosti kako poboljšati radno pamćenje vašeg djeteta.

Kako testirati radno pamćenje vašeg djeteta?

TEST 1

Jednostavan test koji možete primijeniti kod djece u dobi od 4 do 7 godina je sljedeći: stavite na stol nekoliko bojica, gumica i čaša u različitim bojama. Zatim kažete djetetu (uputa može varirati po vašem izboru):

“Uzmi crvenu bojicu i plavu gumicu te ih stavi u crvenu čašu.”

Zatim neka dijete izvrši zadatak. Ako dijete može uspješno slijediti većinu upute, super! Više od dvije pogreške može biti znak određenih poteškoća u radnom pamćenju te bi bilo dobro to dodatno istražiti. Nemojte još ništa zaključivati, možda je dijete umorno, nešto ga muči ili jednostavno nije raspoloženo. Ponovite ovaj i slične zadatke nekoliko puta i održavajte pozitivnu i zabavnu atmosferu.

TEST 2

Recite polako djetetu tri broja (otprilike jedan broj svake sekunde). Na primjer: “osam, četiri, dva”. Zatim tražite dijete da ih ponovi. Je li dijete uspjelo? Odlično! Sada pokušajte s četiri broja. Na primjer: “četiri, tri, sedam, jedan”. Ponovno tražite dijete da ponovi.

Dodajte po jedan broj sve dok dijete ne uspije ponoviti niz i dobit ćete njegov kapacitet radnog pamćenja. Četiri je odličan rezultat za predškolca. Ako se dijete muči s ponavljanjem dva broja, obratite pažnju na druge znakove poteškoća s pamćenjem. Važno je da stanete sa zadatkom kada dijete ne može ponoviti niz jer vam nije cilj da dijete frustrirate.

Kako poboljšati djetetovo radno pamćenje?

Postoji više vježbi kako poboljšati djetetovo radno pamćenje, a ovdje ćemo navesti nekoliko primjera. Važno je ponovno napomenuti da ne frustrirate dijete. Ako mu je teško, stanite. Pohvalite ga za trud i napredak, a ne samo kada uspije. Pokušajte od toga napraviti igru, jer tko kaže da se ne možete zabavljati dok provodite vježbe pamćenja?

Uz nešto vježbe, mozak postaje bolji u učenju i pamćenju

  1. Sjećate se TESTA 2? Vidite, to je i vrlo efikasna metoda vježbanja radnog pamćenja. Možete ju koristiti bilo kad i bilo gdje. Koristite to kao igru, tako da vi prvi zadate niz i tražite dijete da ponovi. Zatim ono vama zada niz, a vi morate ponoviti. Ovu vježbu možete varirati i s riječima, bojama, ili za napredne – zadatak je izgovoreni niz ponoviti unatrag.
  2. Igra Memory. Svi smo je igrali i uživali u njoj, jesam li u pravu? Ne samo da je zabavna, već je i odlična za poboljšanje radne memorije! Zato obrišite prašinu sa starih kartica koje stoje negdje u podrumu i izazovite dijete na meč. I nemojte se iznenaditi ako vas pobijedi.
  3. Neka dijete podučava vas! Kada radite nešto s djetetom, zatražite ga da vam objasni što to točno radite, korak po korak. To pomaže djetetu da stvori vizualnu, verbalnu i kognitivnu vezu s aktivnošću koju izvršava.
  4. Igranje šaha. Jeste li ikada razmišljali da naučite (vaše dijete) igrati šah? Pa trebali biste. Igranje šaha je jedan od najboljih načina za poboljšanje radnog pamćenja i kognitivnog procesiranja.

 

  1. Grupiranje. Pomozite svom djetetu da svlada bolje strategije učenja i pamćenja tako što ćete ga naučiti da grupira pojmove. Grupa je u ovom slučaju određeni broj povezanih elemenata. Sjećate se kako je kratkoročno pamćenje ograničeno? Što ako 1 4 7 nisu samo tri slučajna broja, nego datum 14.7.? Sada možemo zapamtiti tri broja, a zauzet će nam samo jedno (od onih 7) mjesta. Grupiranje je uvijek prisutno kod stvari koje znamo jako, jako dobro – ono je znak majstorstva u nekom području. Sve više i više informacija postaju isprepletene i počinju se ponašati kao jedna velika grupa.
  2. Vizualizacija. Još jedan, donekle sličan koncept je vizualizacija. Kad pokušavate zapamtiti neki pojam, pokušajte ga vizualizirati u glavi ili čak i nacrtati. Ova metoda je posebno dobra kod pamćenja riječi, na primjer spiska za kupovinu. Zamislite sve stvari koje trebate kupiti na neobičnim mjestima u svom stanu. U mislima prolazite kroz stan – vidi brašno na ormariću s cipelama, mlijeko kapa s lustera… Idući put kad odete u kupovinu, ostavite spisak kod kuće i napravite igru za cijelu obitelj!
  3. Origami. Još jedna super zabavna i korisna aktivnost za vježbanje pamćenja je origami. Kad učite raditi nove oblike, radno pamćenje i pažnja su na maksimumu. Toliko je detalja na koje treba paziti! Kad napravite svinju po stoti put, u domeni smo dugoročnog, specifično proceduralnog pamćenja.

Koristeći neke od ovih tehnika, sigurni smo da ćete primijetiti značajne pomake u koncentraciji vašeg djeteta i poboljšanju radnog pamćenja. Kao i uvijek, pružanje zabavne, aktivne i podržavajuće okoline je najbolji način da pomognete djetetu u usvajanju novih vještina. Trebate malo inspiracije? Pitajte djecu koje smo sve društvene igre igrali na satovima informatike i iskušajte ih s njima. Neke od njih uz malo mašte i truda možete zajedno napraviti i uživati u izradi i igranju.

Izvor: https://www.stemlittleexplorers.com/hr/kako-poboljsati-radno-pamcenje-vaseg-djeteta/