Glazbeni program – aktivnosti za siječanj 2021.

Aktivnosti za darovite – siječanj 2021.
12. veljače 2021.siječanj, 2021.


GLAZBENE AKTIVNOSTI


Prvi tjedan mjeseca siječnja još smo bili u novogodišnjem tonu i djeca su pjevala i svirala na novogodišnje pjesmice. Najdraža im je bila „Novogodišnja pjesma“.

Pošto nam je 10.1. bio međunarodni dan smijeha, sa djecom sam radila pjesmice i glazbene igre o smijehu i veselju. Naučili smo pjevati pjesmice Ha ha ha, ho ho ho, Kad si sretan, Mi smo djeca vesela, Kad si sretan, Mali ples. Pjesmicu Ha ha ha, ho ho ho svirali smo na našim instrumentima iz Orffovog instrumentarija. Podijelili smo se u dvije skupine. Trianglima su svirali strofe pjesama, a udaraljkama i šuškalicama ponavljajuće refrene. Također smo drugi tjedan svirali pjesmicu Kad si sretan, te smo umjesto pokreta rukama i nogama svirali te dijelove pjesme na instrumentima. Mi smo djeca vesela smo naučili pjevati, te smo igrali glazbenu igru. Djeca bi stala u krug, a jedno dijete bi bilo u sredini. Kada bi pjevali „Svi činite kao ja to me vrlo zabavlja“ dijete koje je u krugu bi pokazalo što će ostala djeca činiti. Nakon toga, djeca koja su u krugu b i pjevala „Svi činimo kao ti to nas vrlo veseli“ te bi ponavljali pokrete koje bi učinilo dijete unutar kruga. Također smo igrali još jednu glazbenu igricu koja se zove Širi, širi, šareni šeširi. Djeca bi stala u krug te bi pjevali „Šri, širi, šareni šeširi, bosa ja, bosa ti okreni se Pero ti“. Tako bi po redu prozvali svako dijete i nakon što bismo otpjevali pjesmicu dijete bi se okrenulo obrnuto drugog djeci. Na kraju kad bismo se svi okrenuli otpjevali bi još jednom „Širi, širi, šareni šeširi, bosa ja, bosa ti, okrenimo se natrag svi“, te bi se svi okrenuli u početni položaj.


 


Iduća dva tjedna djeca su upoznavala životinjski svijet kroz pjesme i zvukove životinja. Naučili smo pjesmice Životinjski glasovi, Vučja želja, Farma strica Džima, Pas Bingo, Beba morski pas, Pačji ples. U pjesmici Životinjski glasovi učili smo glasanje raznih životinja te smo oponašali rukama i nogama pokrete psa, mačke, ptice, krave, guske. Pjesmu Vučja želja djeca su radosno pjevala, jer im je bila jednostavna i zanimljiva za naučiti. Pas Bingo je pjesma za izraženim ritmom, pa smo je svirali na instrumentima iz Orffova instrumentarija. Djeca bi prvo pjevala „Stari farmer imao psa i Bingo mu je ime“ te su svirali i pjevali „B-I-N-G-O“ 3 puta za redom. Također smo učili glasanje životinja kroj pjesmicu Farma strica Džima gdje se nabrajaju mnoge životinje koje žive na farmi: krave, ovce, svinje, mačka, pas, miš, patka. Pjesma je vrlo vesela i brzog ritma, pa smo je i odsvirali na našim instrumentima. Igrali smo se i igre pogađanja. Pustila bih djeci zvuk životinje koju smo naučili kroz pjesmice, te im je bio zadatak pogoditi o kojoj je životinji riječ. Djeca su s nestrpljenjem iščekivala koji zvuk će čuti, a u pogađanju su bili izvrsni. Naučili smo i 2 pjesmice uz pokrete, a to su Beba morski pas i Pačji ples. Djeca su posebno bila oduševljena pjesmicom Pačji ples gdje bi stali jedno iza drugog kao mali pačići za svojom mamom, te su mahali rukicama kao patka krilima i plesali Pačji ples.

 

Pripremila: Monika Oršulić