Svjetski dan jabuka
20. listopada 2021.
Dani kruha 2021.
9. studenoga 2021.

Bolest šaka, stopala i usta / Enterovirusni vezikulozni stomatitis s osipom

‘Bolest šaka, stopala i usta / Enterovirusni vezikulozni stomatitis s osipom

04.11. 2021.Bolest šaka, stopala i usta je akutna zarazna bolest karakterizirana vrućicom, vezikularnim lezijama u ustima te osipom na dlanovima, tabanima i/ili
genitalnom području. U većini slučajeva je uzročnik Coxsackie A virus tip 16. Najčešće se javlja među mlađom djecom.

Inkubacijski period može biti 2-14 dana, najčešće je manje od 7 dana. Enterovirusi se nalaze širom svijeta i obično uzrokuju asimptomatske infekcije. U umjerenim klimatskim područjima, većina infekcija nastaje u kasno ljeto i u jesen. Lako se prenosi kihanjem i kašljanjem. Može se prenijeti putem kontaminiranog namještaja, prilikom mijenjana pelena, te preko predmeta koje djeca stavljaju u usta.

U bolesnika se javljaju neki tipični znakovi i simptomi kao što su promjene u ustima i grlu, temperatura 38-39oC koja traje 24-48h, slabost, slabiji apetit, razdražljivost te rjeđe povraćanje i glavobolja. Vrućica i promjene uustima uz upalu ždrijela su najčešće prvi simptomi. Karakteristične promjene se javljaju kasnije najčešće 1-2 nakon što se razvije vrućica. Liječenje je suportivno i usmjereno na simptome.

HFMD uzrokovana coxsackie virusima je uglavnom blaga, samolimitirajuća bolest u trajanju 7-10 dana uz neznatan broj komplikacija. Djelotvorne specifične i nespecifične profilakse nema. U obzir dolaze osobna higijena i općehigijenske mjere koje se primjenjuju za prevenciju crijevnih zaraznih bolesti.


 


Pripremila: Magdalena Despetović, dipl.med.techn.